Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Sahtiverkko

Suomen Sahtiseura jäsenyhdistyksineen ja asiaa sahdista

Valokuvia

Sahtiuutisia

Huomio! Tämä on APUSIVU uutisille.

Pääsääntöisesti uutiset ovat Sahtiverkon etusivulla ja niistä on linkki SILLE sivulle, jolla asiasta kerrotaan enemmän.

Kerro puuttuva sahtiin liittyvä uutinen: [email protected]

Sahtia Barcelonan olutmessuilla 2018

United Gypsies Brewery osallistuu Barcelonan olutfestivaaleille sahdilla!


Festivaalit ovat 16. - 18.3.2018


Osallistuvat panimot on listattu sivulle

barcelonabeerfestival.com/?page_id=3326&lang=en


Sieltä näkee myös sen, että Espanjassakin alkaa olla pienpanimoita.


Lisätietoja: barcelonabeerfestival.com 

Suomi100-Sahti OlutExpossa 2017

Suomi100-Sahti julkaistiin perjantaina 27.10.2017 OlutExpossa Helsingin Kaapelitehtaalla. Suomen sahtimestari 2017 Ari-Samuli Suoniemi oli paikalla julkistamistilaisuudessa.

Muinaisolut valmistettiin Ari-Samuli Suoniemen reseptiikkaa noudattaen Pyynikin käsityöläispanimossa. Kaupallisen erän erona oli sahtivierteen keittäminen, käyttäminen kuivemmaksi ja satavuotiaan Suomen kunniaksi lisätty perinteikäs rukiisuus.

Vasemmalla Tuomas Pere Pyynikin käsityöläispanimosta vierellään Suomen mestari 2017 Ari-Samuli Suoniemi.

Kuvan otti Max Crawford.

Sahdin nimisuojaa rikottu Suomessa

Valvira tutkii sahdin nimisuojan rikkovien tuotteiden myyntiä Suomessa. Viranomaisten tietoon on tullut ainakin kaksi Aito perinteinen tuote -suojan rikkonutta sahtia. Norjalaisen pienpanimon sahdissa on käytetty vääränlaista hiivaa ja kotimainen viinitila on myynyt puolestaan liian mietoa sahtia.

Uutinen julkaistu Olutkulttuuri.fi sivulla 24.9.2009.

Toivomus vuodelta 2005: Sahti verottomaksi

Suomen Sahtiseura toivoo, että sahti poistettaisiin kokonaan alkoholiveron piiristä. - Sahti ei ikinä kasva massatuotteeksi, joten perinnekulttuurin säilymisen varmistamiseksi valmistus ja jakelu pitää tehdä mahdollisimman joustavaksi, sanoo Isojoella toimivan Sahtiopiston vetäjä Hannu Väliviita.

Sahtiseuran Nokialla järjestetyssä vuosikokouksessa 9.4.2005 puheenjohtajana valittiin jatkamaan Lammin Sahti Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kääriäinen. Sahtiseuraan kuuluu noin 200 sahdinvalmistajaa ja -harrastajaa pääasiassa Hämeestä ja Pirkanmaalta.

Sahdinvalmistuksen SM-kisat järjestetään la 6.8.2005 Kärkölässä, Huovilan puistossa.

Sahdille EU:n nimisuoja v. 2002

Helsinki 14.2.2002

Sahti on rekisteröity EU:n aito perinteinen tuote (APT) -rekisteriin.

Sahdin lisäksi APT–suojauksen saaneita tuotteita on koko Euroopassa tähän mennessä vain noin kymmenen, muun muassa belgialaisia hedelmäoluita (Kriek, Gueuze, Faro) sekä Mozzarella -juusto ja Traditional Farmfresh Turkey -kalkkuna.

EU:n laajuinen nimisuojajärjestelmä perinteisille maataloustuotteille ja elintarvikkeille on ollut olemassa vuodesta 1992 lähtien. Ensimmäiset suojaukset rekisteröitiin vuonna 1996. Suojausjärjestelmiä on kolme erilaista: suojattu alkuperänimi (SAN), suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) ja aito perinteinen tuote (ATP).

Suojattu alkuperänimi (SAN) -suojauksen voi saada tuote, joka sekä tuotetaan että jalostetaan rajatulla maantieteellisellä alueella. Esimerkiksi Lapin puikulan tuotanto ja jalostus tapahtuu Lapin maakunnan alueella. Muita tunnettuja SAN-tuotteita ovat muun muassa Parman kinkku, Roquefort -juusto ja Kalamata-oliivit.

Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) -suojauksen saanut tuote liittyy myös perinteisesti rajattuun maantieteelliseen alueeseen, mutta siinä osa tuotanto- tai jalostusprosessista voi tapahtua kyseisen alueen ulkopuolella. SMM-suojauksen ovat saaneet esimerkiksi saksalaiset Aachenin piparkakut ja Lübeckin marsipaani sekä ruotsalainen Svecia-juusto.

Maantieteellisen suojauksen (joko SAN tai SMM) saaneita tuotteita on EU-maissa jo lähes 600. Suurimmalla osalla näistä on ollut aikaisemmin vastaavanlainen kansallinen suojaus kotimaassaan.


Aito perinteinen tuote (APT) -suojauksessa suojataan tuotteen nimi ja valmistusmenetelmä.

Esimerkiksi sahtia saa valmistaa missä tahansa EU-maassa, mutta sen on tapahduttava nyt rekisteröidyn perinteisen menetelmän mukaan, jotta tuotetta voidaan kutsua sahdiksi. APT-suojausjärjestelmä on uusi kaikissa EU-maissa, siksi suojattuja tuotteitakin on vain muutama. Suomella on vireillä kaksi muutakin APT-suojaushakemusta: kalakukko ja karjalanpiirakka. Kalakukon rekisteröinti tapahtunee kevään 2002 aikana, karjalanpiirakan vasta myöhemmin.


Aito perinteinen tuote -suojauksen sahdille haki Suomen sahtiseura ry.

Nimisuojausjärjestelmissä suojausta ei koskaan myönnetä vain yhdelle yrittäjälle, vaan suojattua nimeä voivat käyttää kaikki yrittäjät, jotka toimivat suojauksen ehtojen mukaisesti, joko määritetyllä maantieteellisellä alueella tai APT:n tapauksessa rekisteröidyn valmistusmenetelmän mukaisesti.


Lisätietoja:

ylitarkastaja Leena Anttila, MMM, p. (09) 160 3404


Tämä tiedote on kopioitu maa- ja metsätalousministeriön sivuilta osoitteesta http://www.mmm.fi/tiedotteet/tiedote.asp?nro=753

Rekisteröity perinteinen menetelmä

Tuotekuvaus EU:n sivuilla:

Sahti valmistetaan perinteen mukaisista raaka-aineista, joihin kuuluvat ohramaltaan lisäksi muu viljamallas ja vilja (ruis, ohra, vehnä ja kaura) sekä usein humala. Alkoholikäymiseen käytetään leivinhiivaa tai kerättyä hiivaa.