Shopping Cart
Your Cart is Empty
Quantity:
Subtotal
Taxes
Shipping
Total
There was an error with PayPalClick here to try again
CelebrateThank you for your business!You should be receiving an order confirmation from Paypal shortly.Exit Shopping Cart

Sahtiverkko

Suomen Sahtiseura jäsenyhdistyksineen ja asiaa sahdista

Paikallisia sahtiseuroja

Viimeaikaisia kuvia

Featured Products

Sahti-75 ry.

Hämeenkyrön Mahtisahti –kisat järjestetään vuosittain Hämyvestareiden yhteydessä.

www.hamyvestarit.com

Perus- ja yhteystiedot

Hämeenkyrö


Seuran sähköposti: Sahti75(at)gmail.com


Kulttuuri- ja urheiluseura Sahti-75 on perustettu Hämeenkyrössä vuonna 1975 vaalimaan hämeenkyröläistä sahtikulttuuria ja kohottamaan ihmisten hengen ja ruumiin kuntoa maaseudulla sekä voittamaan Hämeenkyrön kunnan lentopallomestaruuksia.


Hämeenkyröläinen sahti mainitaan kirjallisuudessa ensi kertaa 19.9.1296 ja sahtia nautittiin silloin Pyhän Mikaelin juhlassa Hämeenkyrön kirkolla. Vaikka sahti sanana esiintyy vain kerran kansalliseepos Kalevalassamme niin se olut-nimisenä siellä mainitaan useasti kuuluvan suomalaiseen perinteeseemme. Sahtiin liitetään seuraavat määritteet: Juhlat, häät, hautajaiset, seurallinen, puhetta kirvoittava, henkeä ja ruumista ravitseva, tuoppi, kohtuus, maltainen maku, kellarin aarre, perinne, puhtaus, ohra- ja ruismallas, raikas vesi, hiiva, kataja, oljet, humala. Seuran jäsenet haluavat viedä tätä perinnettä eteenpäin seuraaville sukupolville Suomessa ja maailmassa. Seuran tavoite on opettaa ihmisiä suhtautumaan sahtiin kunnioituksella ja käyttämään sahtia siveästi ja siististi. Tätä tarkoitusta varten seura järjestää tilaisuuksia, joissa kerrotaan sahdista ja sen teosta sekä oikeasta käytöstä. Seura järjestää vuosittain Hämeenkyrön sahtimestaruuskilpailut, jossa valitaan Hämeenkyrön sahtimestari ja mahtisahti. Vuoden sahtimestari lähetetään pitäjämme edustajana Sahdinteon SM-kilpailuun. Useita hämeenkyröläisiä on valittu sahdinteon Suomenmestareiksi. Seura järjestää tutustumisretkiä eri sahdintekopitäjiin Suomessa ja myös Viroon, jossa on sahdintekotaitoa. Seura tekee kulttuuri- ja olutretkiä kaikkeen maailmaan. Seura opettaa sahdintekoa. Sahti-75:n alaosasto on nimeltään Kotikalja eli seuran jäsenten puolisot, jotka tukevat toimintaamme.


Seura valitsee vuosittain sahtimestarin lisäksi vuoden Sahtikuningattaren baijerilaiseen tapaan. Sahtikuningatar kruunataan aidolla tuohikruunulla. Sahtimestari ja sahtikuningatar palkitaan yhdessä Münchenin Panimoiden yhdistyksen kanssa. Sahtimestari saa kiertopalkintona aidon baijerilaisen käsintehdyn savituopin hopealaatalla, jonka ovat lahjottaneet seuran jäsenet Jarmo Puntalo ja Paavo Poussa sekä Münchenin Panimoiden yhdistys ry. Lisäksi sahtimestari saa vuosittain oman erikoispalkinnon Panimoiden yhdistyksen lahjoittamana. (Verein Münchener Brauereien e.V. ).


Sahdilla on EU:n nimisuoja ja se on rekisteröity EU:n aito perinteinen tuote (ATP)-rekisteriin kuten kalakukko ja karjalanpiirakka.


Seuran jäseneksi voi hakea kaikki hyvämaineiset henkilöt, jotka ovat kiinnostuneita sahdista. Jäsenhakemuksensa voi lähettää seuran hallitukselle, joka käsittelee hakemuksen kokouksessaan. Liittymismaksu on 20€ ja vuotuinen jäsenmaksu 20€.


Seuran hallitus vaihtuu vuosittain. Vuoden 2010 hallitus:


Jouni Harhala, puheenjohtaja

Päivämäentie 3B5, 13500 Hämeenlinna


Erkki Koskinen, varapuheenjohtaja

Mikko Kivelä, sihteeri

Markus Lehtimäki, rahastonhoitaja

Sahti75-sivu päivitetty 5.11.2011.